Alojzy Sroczyński pochodził ze Starego Kurowa.
Założył cukiernię
Ukończył szkołę cukierniczą w Poznaniu w 1972 roku. Wtedy wrócił do Strzelec Krajeńskich i tu założył cukiernię w restauracji ,,Rycerska''.
POLECAMY Z REGIONU
Stworzył swoje lody
A. Sroczyński stworzył własną recepturę tradycyjnych lodów, których smak zna wiele pokoleń strzelczan. Spod Jego ręki wychodziły także pyszne ciasta, torty czy rewelacyjna beza.
Pogrzeb Alojzego Sroczyńskiego odbędzie się w środę, 3 czerwca o godzinie 13.30 na cmentarzu komunalnym w Strzelcach Krajeńskich.
Tak w 2015 r. w ramach cyklu o odjazdowych miejscach w lubuskich miejscowościach pisała redaktor GL Agnieszka Drzewiecka: "Śmietankowe z wanilią, czekoladowe z prawdziwą czekoladą, i jagodowe lub porzeczkowe ze świeżych owoców - na wyjątkowych lodach od Alojzego Sroczyńskiego wychowało się wiele pokoleń strzelczan. To do jego cukierni kieruję pierwsze kroki w mojej wędrówce po najbardziej odjazdowych i obciachowych miejscach w mieście. Cukiernia i lody pana Alojzego są oczywiście odjazdowe."
Zobacz wideo: Strzelce Krajeńskie / Dobiegniew. Szaleńcza ucieczka przed policją. Kierowca zjechał na chodnik, piesi musieli odskakiwać przed pędzącym samochodem
Polub nas na fb
21 kwietnia II tura wyborów. Ciekawe pojedynki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?