MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Sałatka z młodych ziemniaków, rzodkiewki i ogórków małosolnych. Zdrowa, kolorowa i chrupiąca. Najlepsza do grilla

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Sałatka z młodych ziemniaków i rzodkiewek to świetna przekąska na grilla
Sałatka z młodych ziemniaków i rzodkiewek to świetna przekąska na grilla 123rf/dream04/zdjęcie ilustracyjne
Prosta, pożywna i przepyszna sałatka z młodych ziemniaków to samo zdrowie na talerzu. Jest chrupiąca i kolorowa, wspaniale syci i świetnie smakuje. Gwarantuję, że trudno będzie się od niej oderwać. Przygotuj sałatkę z młodych ziemniaków do grilla lub jako przekąskę na imprezę.

W skrócie:

W sklepach i na bazarkach pojawiają się już polskie młode ziemniaki. Wiele osób z wytęsknieniem czeka na to warzywo. Nic dziwnego, bo jest pyszne, sycące i zdrowe. Najlepszy wiosenno-letni obiad to młode ziemniaczki z prostymi dodatkami, np. jajkiem sadzonym, mizerią i maślanką czy zsiadłym mlekiem. Można także przygotować wspaniałe sałatki z młodych ziemniaków. Doskonale sprawdzą się do grilla czy na pożywną kolację. Mam dziś dla ciebie przepis na sałatkę z młodych ziemniaków, rzodkiewek i ogórków małosolnych. Jest pyszna, chrupiąca i wyrazista w smaku. Robię do niej wyśmienity sos, który podkreśla smak warzyw, a całość posypuję koperkiem. Wygląda i smakuje rewelacyjnie.

Sałatka z młodych ziemniaków do grilla

Czas przygotowania: 30 minut

Porcja: 6-8 osób

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 800 g młodych, polskich ziemniaków,

  • pęczek rzodkiewek,

  • 6 ogórków małosolnych,

  • pęczek koperku,

  • czerwona cebula,

  • 4 łyżki oliwy,

  • łyżka musztardy,

  • pół łyżeczki miodu,

  • łyżeczka octu jabłkowego,

  • sól, pieprz.

Jak zrobić sałatkę z młodych ziemniaków na zimno?

  1. Młode ziemniaki wyszorowałam, ale ich nie obierałam. Pokroiłam je na mniejsze kawałki i ugotowałam. Zostawiłam do przestygnięcia.

  2. Rzodkiewki i ogórki małosolne pokroiłam na plasterki.

  3. Cebulę pokroiłam w piórka.

  4. Wszystkie warzywa umieściłam w salaterce.

  5. Dodałam posiekany koperek i wymieszałam.

  6. Przygotowałam sos do sałatki: w miseczce wymieszałam oliwę, ocet, miód i musztardę. Utarłam na gładki sos, dodałam do warzyw i wymieszałam całość.

  7. Na koniec doprawiłam solą i pieprzem i jeszcze raz wymieszałam.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

od 7 lat
Wideo

Jajka pieczone z fetą i pomidorkami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Sałatka z młodych ziemniaków, rzodkiewki i ogórków małosolnych. Zdrowa, kolorowa i chrupiąca. Najlepsza do grilla - Strona Kuchni

Wróć na strzelcekrajenskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto