Jaką pizzę możesz zjeść w pizzeriach w Żaganiu?
Pizza neapolitańska
Pizza neapolitańska robiona jest z wyrośniętego, leżakującego ciasta. Proces dojrzewania trwa od 24 do 48 godzin. Do jego wyrobienia używa się odrobiny drożdży, wody, mąki. Formowanie placków polega na tym, żeby wypchnąć powietrze na boki, przez co po wypieku stają się one bardziej puszyste. Podczas wyrabiania trzeba pamiętać, by grubość ciasta nie miała więcej niż 3 mm. Czas wypieku to 60-90 sekund, odbywa się on w piecu rzemieślniczym, w temperaturze powyżej 450 stopni.
Dodatki, jakie możemy na niej spotkać to świeża bazylia, ser mozzarella fior di latte i sos pomidorowy z prawdziwych włoskich pomidorów z San Marzano. Jako dopełnienie smaku pizzę skrapia się oliwą z oliwek.
Z pewnością spotkasz ją w pizzeriach w Żaganiu. Warto dodać, że ten rodzaj pizzy wpisano w 2017 roku na Listę Światowego Niematerialnego Dziedzictwa UNESCO.
To warto wiedzieć
Pizza amerykańska
Pizza amerykańska czerpie z oryginalnej włoskiej pizzy w jakimś stopniu, ale generalnie jest zupełnie inna. Posiada ona grubsze ciasto, wyrabiane również ręcznie. Wykorzystuje się w tym celu sól, drożdże, wodę i wysokoglutenową mąkę. Posiada w swoim składzie znaczną ilość dodatków, a podstawą jest pomidorowy sos. Jest tam również mięso, np. kurczak, szynka, salami, pepperoni. A warzywa, jakie na niej występują to kukurydza, pieczarki, papryka. Typowo amerykańskim dodatkiem jest ananas.
Nie widzisz tu swojej ulubionej pizzerii w Żaganiu? Daj znać jej właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.
Szukasz dalej? Kliknij i znajdź wszystkie pizzerie w Żaganiu
Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!
Te rzeczy mogą się przydać w Twojej kuchni
Czym zastąpić tradycyjną pizzę?
Mimo, iż pizza to bardzo popularne i smaczne danie, nie wszyscy mogą ją spożywać, ponieważ jest bardzo kaloryczna. Wykonaj samodzielnie w domu zdrowszą wersję pizzy przy użyciu następujących zamienników:
- zamiast mąki możesz użyć np. płatków owsianych, kalafiora, cukinii lub bakłażana
- wybieraj chude rodzaje mięsa
- zadbaj o to, by na twojej pizzy pojawił się ser z jak najmniejszą ilością tłuszczu
Fit pizza z dodatkiem płatków owsianych
Składniki na ciasto:
- jajka
- 12 łyżek otrąb owsianych
- 4 łyżki naturalnego serka homogenizowanego
- szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatki:
- 10 plasterków chudej szynki
- szklanka przecieru pomidorowego
- szczypta soli
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka przyprawy do pizzy
- duża cebula
- ząbki czosnku
- 6 pieczarek
- pomidor
Sposób przygotowania:
- jajka dokładnie wymieszaj z serkiem, solą i proszkiem
- dodaj otręby i wymieszaj
- odstaw na 15 minut, aby ciasto zgęstniało
- wylej do wyłożonej papierem formy (bez tłuszczu) i piecz 15 minut w temp. 200° C
- cebulę pokrój w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę
- podduś w łyżce wody, następnie dodaj przecier, sól, paprykę i zioła i duś kilka minut
- posmaruj ciasto przecierem, ułóż na wierzchu plasterki szynki, pomidor i pokrojone pieczarki
- zapiekaj pizzę jeszcze 10 minut
Zasady głosowania w wyborach europejskich 9 czerwca
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?